Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prowadzą wspólnie ze Słodownią Strzegom projekt badawczy dotyczący najnowszych odmian jęczmienia browarnego typu null-lox, wykorzystywanych do produkcji słodu. Celem doświadczenia jest określenie wpływu czynnika odmianowego na wysokość plonu ziarna jęczmienia browarnego i jego wartość w produkcji piwa.
Pomysł wspólnych badań wyszedł od: dr. hab. inż. Józefa Błażewicza prof. nadzw. UPW, kierownika Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa i dr. hab. inż. Marka Liszewskiego prof. nadzw. UPW
z Katedry Szczegółowej Uprawy Roślin:
- W Polsce od 2002 roku badaniu podlegają różne odmiany jęczmienia, w tym browarne, uprawiane wg technologii przewidzianej dla jęczmienia pastewnego – mówi prof. Marek Liszewski, który od 14 lat współpracuje z Centralnym Ośrodkiem Badań Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) prowadząc serie doświadczeń z jęczmieniem jarym. - Nie prowadzi się natomiast badań nad zróżnicowanym zachowaniem się odmian browarnych w zależności od środowiska w osobnej serii. Większość odmian zagranicznych nigdy nie była przebadana w warunkach siedliskowych naszego kraju. A te warunki niejednokrotnie wpływają na wielkość plonu i jakość ziarna. -
Przed wysiewem z poletek pobrano próbki glebowe w celu ustalenia zasobności w podstawowe makroelementy, w tym azot, który jest ważnym czynnikiem w uprawie jęczmienia. Poszczególne zabiegi agrotechniczne zostaną wykonane zgodnie z technologią uprawy jęczmienia jarego,
z uwzględnieniem pełnej ochrony roślin przez chwastami, chorobami i szkodnikami. W środki ochrony roślin zaopatrzyła naukowców również Słodownia Strzegom. Po wschodach będzie można ustalić dynamikę wzrostu, a następnie inne ważne cechy wpływające na plonowanie.
W drugim etapie doświadczenia zebrane z poletek ziarno zostanie poddane szczegółowej ocenie słodowniczej w laboratoriach Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa UPW, zgodnie z zasadami opracowanymi przez Europejską Unię Browarniczą (EBC). Określone zostaną między innymi cechy fizyczne ziarna, takie jak wyrównanie, masa 1000 ziaren, chemiczne (zawartość białka i skrobi) oraz biologiczne (energia kiełkowania).
- Większość wyróżników technologicznych ziarna jęczmienia przeznaczonego do słodowania kształtuje się w trakcie wzrostu i rozwoju roślin w polu – wyjaśnia prof. Józef Błażewicz. - Otrzymane wyniki posłużą w przyszłości do oceny cech rolniczo-użytkowych oraz technologicznych nowych odmian z grupy null-lox i opracowania precyzyjnych zaleceń agrotechnicznych i słodowniczych.
W ostatnim etapie badań z uzyskanego ziarna jęczmienia zostaną wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych słody typu pilzneńskiego oraz brzeczki piwne. Całość tych działań będzie odbywać się we współpracy ze specjalistami ze Słodowni Strzegom a także z Sierpca, gdzie ma siedzibę Danish Malting Group Polska (należy do niej strzegomska słodownia).
- Wsparcie naszych działań profesjonalnymi badaniami naukowymi jest niezwykle ważne – mówi Krzysztof Czaplicki, Dyrektor Słodowni Strzegom. – Liczymy na to, że uzyskane wyniki pomogą nam lepiej i efektywniej współpracować z plantatorami jęczmienia. Będziemy dysponować jeszcze większą wiedzą na temat specyfiki uprawy naszych odmian w warunkach lokalnych-. Trzeba podkreślić,
że oferowane przez nas odmiany null-lox są dokładnie przebadane przez specjalistów z Carlsberg Research Center, którzy je stworzyli. Brali oni również pod uwagę specyfikę warunków lokalnych, niemniej z całą pewnością warto jest prowadzić takie doświadczenia, jakie zainicjowali naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jak wiadomo, tam gdzie mamy do czynienia z naturą, biologią, nigdy nie można mówić o posiadaniu pełnej wiedzy. Dlatego jesteśmy bardzo zadowoleni z tej współpracy i z ciekawością oczekujemy informacji o wynikach doświadczenia.
**********************************
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest spadkobiercą intelektualnego i naukowego dorobku uczelni lwowskich i ich tradycji. Jako samodzielna uczelnia funkcjonuje od 1951 roku. Jest jedną z najlepszych specjalistycznych uczelni w Polsce i jedyną tego typu w makroregionie Polski południowo-zachodniej.
Słodownia Strzegom, należąca do Grupy DMGP (Danish Malting Group Polska), jest jednym z wiodących w Europie producentów słodów specjalnych, produkowanych metodą suszarniową (do nich należy np. słód monachijski, wiedeński, bursztynowy) lub metodą prażenia (tu należy wyróżnić pełną gamę, począwszy od jasnych słodów karmelowych, poprzez czekoladowe a kończąc na jęczmieniu prażonym i słodzie barwiącym).
Link do strony artykułu: https://wirtualnemedia.pl./centrum-prasowe/artykul/jeczmien-do-produkcji-piwa-pod-lupa-naukowcow-z-wroclawia